Omöjlighet, omöjlighet av Åsa Ericsdotter

Jag blir ofta nostalgisk när jag läser Vendels verk. Ett ungt förlag från den eviga ungdomens stad. Jag minns tonårens storvulna sonettförsök: A bitter cup of youth and love and loss.

Åsa Ericsdotters prosalyriska Omöjlighet, omöjlighet skildrar en relation. J älskar inte diktjaget och kommer aldrig att göra det. Han sårar henne tanklöst i paradisiska bilder. Ändå fortsätter dramat. Parallellt löper en migrantberättelse om Klondyke och Yukonfloden, en reparativ resa där berättarjaget tar ett uppdrag i Yukon för att dokumentera släkthistoria. Hon  sammanförs med ett alternativ: Noa som verkar älska henne. Hon ser honom som svag.

Den febriga jakten på guld. Den febriga jakten på kärlek. Besatthetens behändiga bubbla: ”Länge flög jag över gatorna och nätterna och i feber.” Försoning och förnyelse föds ur mötet med förlust och mötet med de arktiska naturkrafterna.

Åsa Ericsdotters språk pendlar från poetiskt till alldagligt. De geografiska referenserna är exkluderande: ”Ditt hår är förra årets ekollon, uppskuret rågbröd, sockrig gräddkola. Huden som sanddynerna i Winchester Bay när solen ger upp om kvällarna. Din mun har jag redan talat om.” Fina metaforer och rytm.

Ibland känns det som två, tre separata verk som klippts ihop. Spretigt. Det poetiska bryts av liknelser som: ”Jag försöker inte säga att du är en invasiv art i mitt liv”;  ”Du är så långt bort att du liknar en film man glömt slutet på fast man tyckte så mycket om den”; ”Som att få försäkringspengar när något ovärderligt gått förlorat.”

Det kanske ska spegla berättarjagets komplicerade och ambivalenta förhållande till sig själv, J och Noa. Den olyckliga kärlekens omättliga, villkorslösa längtan efter något som inte finns.

”Hösten är makalös i Yukon”, skriver Ericsdotter. Tankarna går till Lise Trembleys Saguenay.

Åsa Ericsdotter debuterade med Oskyld (W&W 1999). Man har uppmärksammat att hennes svensklärare var Håkan Nesser, vad nu han skulle ha med poesi att göra. Ericsdotter är bosatt i USA och har tidigare gett ut fem diktsamlingar och fyra romaner på andra förlag.


Titel: Omöjlighet, omöjlighet
Författare: Åsa Ericsdotter
ISBN 9789198663761
Publicerad: Vendels förlag, 2023
Rec-ex? Nix