Den vedervärdige boktjuven av Joakim Palmkvist

Titeln röjer inte omfattningen av vad som skildras. Den vedervärdige boktjuven begränsar inte bara allmänhetens tillgänglighet till information och hotar kunskapsutbytet i samhället. Dessutom försvinner en skör 29-årig kvinna, vars sjukpension fortsatt hämtas ut. Och vad är det för kött i frysen?

För den litterärt orienterade finns pikanta detaljer som hotbrev på latin och stulna originalutgåvor. Bokstölderna från stadsbiblioteket uppgår till miljoner – vem har inte drömt om ett referensbibliotek? Förövarens handskrivna listor är hårresande. Ett autentiskt mord från Malmö under pappersperioden.

Famlandes efter referenspunkter minns jag Slavenka Drakulics Förtärande kärlek (Norstedts, 1998), som jag tacknämligt förträngt. En roman från ett avlägset 1990-tal då man fortfarande använde orden kärlek och våld för samma relation. En annan parallell är det intellektuella monstret Henry i Donna Tartts Den Hemliga historien; han skrev på grekiska och hade mer finess. Jag tror skräckel är det nya ordet för den fiktiva genren. Men det här mordet var på riktigt.

Jag funderar över valet av titel, som balanserar mellan att negligera vidrigheten och att pietetsfullt skydda offret från exploatering.

Lika skrämmande är kanske skildringen av rättsväsendet där en alienerad kannibal har frigång på Malmös gator efter dom till rättspsykiatrisk vård.


Titel: Den vedervärdige boktjuven
Författare: Joakim Palmkvist
ISBN 9789188704597
Publicerad: Stockholm, Bonnier Bookery, 2018
Rec-ex? Nope