Som uttrarna av Sara Krondahl – om den globala omsorgskrisen

Efter Lisa Gidlöfs poesisamling om harar förväntade jag mig att Sara Krondahls debutverk från Vendels förlag skulle servera mer av den nordiska faunan.

Sara Krondahls Som uttrarna handlar istället om den globala omsorgskrisen, ur ett mindre vanligt perspektiv. Diktjaget får sitt första jobb, ett omsorgsarbete inom hemtjänsten, som både hon och organisationen är illa rustade för. Diktjaget går sina rundor, bland annat till det gamla paret vars omfamning bildar titeln.

Det är fula sjukdomar och fula arbetsgivare. Poesiberättelse står det på baksidan. Språkligt är det ett slags radbruten prosa som saknar vanligt förekommande poetiska element (rytm och klang, stryka några ord, kondensera språket?). Uttrar och en klocka som stannat utgör fåtalet poetiska bilder. Återkommande rubriker skapar ändå en känsla av rytm och är kanske det enda som visar att upphovspersonen har något handlag med berättelsen. När jag funderar på hur stoffet skulle kunna omarbetas till poesi landar jag i att bara ha kvar rubrikerna.

Den globala omsorgskrisen, skriver Rebecca Selberg i en kulturartikel i Sydsvenskan 2023-11-28, karaktäriseras av två saker: ”För det första glappet som gång på gång uppstår mellan den vård och omsorg som människor behöver för att fungera och må bra, och den hjälp de faktiskt får av samhället. //…// Det andra som utmärker omsorgskrisen är de tuffa villkor som vårdens och omsorgens anställda tvingas arbeta under. I Sverige är detta fenomen välbeskrivet och upprepar sig som ett mönster tvärsöver alla yrken och arbetsplatser där kärnuppgiften är att sörja för andras behov: brist på tid, resurser och andra grundläggande förutsättningar för att kunna utföra ett tillräckligt gott arbete.” [1].

Budskapet är angeläget men utgör ett språkligt grundmaterial för en tidningsartikel som hade behövt en redaktör. Visst, vi har läst reportage efter reportage utan att förmå oss att förändra arbetsvillkoren för våra omsorgsarbetare. Ett efterord av Åsa Plesner, doktorand i företagsekonomi, förtydligar budskapet. Behöver det vara såhär? Jag hade förväntat mig mer redaktionellt stöd till en debutant.

Lättbegripligt och deskriptivt om hemtjänsten. Men blir det häftig underklasspoesi bara av inbindning och förlagsnamn? Ædnan av Linnea Axelsson fick visserligen Augustpriset trots sin radbrutna prosa, men den hade renar och kolonial skuld.

Ibland kommer döden som en befriare.  Men hemtjänsten kommer först.


Ref:
[1] Rebecca Selberg, Sydsvenskan 2023-11-28, accessed 2024-01-04; https://www.sydsvenskan.se/2023-11-28/hade-flickan-i-eslov-kunnat-skyddas

Titel: Som uttrarna
Författare: Sara Krondahl
Redaktör: Liv Gingnell
ISBN 9789198663778
Publicerad: Malmö : Vendels förlag, 2023