Älskaren som var en demon och andra berättelser av Elizabeth Bowen

Big house novelist var en etikett som klistrades på irländske modernisten Elizabeth Bowen, vars litterära miljöer omfattade herresäten med tjänstefolk. I novellsamlingen Älskaren som var en demon och andra berättelser har andra världskriget drabbat dem. Husen är sönderbombade, tidigare främlingar och ojämnlikar samsas av nödtvång. De priviligierade har dragit skynken över sina dyrbara ägodelar och retirerat till enstaka rum. De dricker te och klamrar sig fast vid etikett och svunnen värdighet, äter ståndaktigt omelett gjord på äggpulver.

Hem och plats är i upplösning. De äldre som har sett fronten vill aldrig ge sig av, och de unga vill inte stanna. Någonstans finns nya möjligheter, färdmedel, stadens och världens anonymitet. Förhållandet till ägodelar omprövas. Karaktärerna har långa relationer med andras äkta män och kvinnor. Bowen fångar dem i spänningen mellan berättarperspektiv och dialog. De verkar hela tiden vara på väg.

Urban gotik kännetecknar en del noveller. Klockan handlar om en tickande skelettklocka 30-åriga Clara får ärva av sin mosters rika kusin, som förestår ett förlegat herresäte. Klockan är en dunkel klenod, vacker och hotfull i sin orubbliga frammarsch. Det sägs att den aldrig har stått still, men Clara vet bättre: ”Har du någonsin sett en minut? Har du känt den slingra sig inne i handen på dig?” frågade en syssling henne som sexåring, och höll fast hennes finger i urverket så att huden skars sönder.

Irländske Elizabeth Bowen (1899-1973) var en ny bekantskap för mig, och ett författarskap jag gärna fortsätter att ta del av. Innan hon började skriva studerade hon konst i London, och kom i kontakt med italiensk futurism. Hon var en offentlig intellektuell, aktiv inom BBC 1941–1973, och skrev för tidsskrifter som Vogue och Harper’s Bazaar. Modernista har återutgivit hennes roman Hjärtats död  i den gamla översättningen från 1941; Hannele har bloggat om den här.


Författare: Bowen, Elizabeth
Bowen, Elizabeth, 1899-1973 (författare)
Orginalets titel: The Demon Lover, and other stories.
Svensk titel: Älskaren som var demon & andra berättelser
Översättning: Viveka Starfelt (1906-1976)
ISBN 9789177017301
Publicerad: 2018
Förlag: Modernista
Inköpsställen t.ex. här eller här