Befria din kärlek ur leran av Eeva-Liisa Manner

I senaste numret av svenska Bamse kom hälften av serierutorna på finska. Förlaget har lovat en liten finsk-svensk ordlista till sina läsare.

I den nyutgivna diktsamlingen Befria din kärlek ur leran av Eeva-Liisa Manner är bara tio sidor på finska. Jag hittar ingen ordlista hos Ellerströms. Den kanske kommer.

Jag älskar den här sortens böcker av modell bok plus. Titeln är tryckt i blindskrift för seende, med relief i olika färger för den som hellre är visuell. Det puderlena omslaget till Den brutna kvinnan (här) var en annan taktil höjdare. Omslaget är en exklusiv upplevelse läsaren går miste om ifall hen läser en inplastad upplaga från biblioteket. Jag gillar att känna mig utvald.

Jag har också nyutgivna Handen i den digitala världen av Göran Lundborg. Lundborg är bekymrad över fingerblindhet, när vi inte längre tränar våra händer i att “se”. Den nya generationens bokomslag måste vara ett utmärkt tillfälle att kombinera läsning med viktig fysisk stimulans.

Befria din kärlek ur leran är perfekt höstläsning avseende stämning, färgskala och temperaturskiftningar. Åtminstone den halva jag har läst.

Jag ska till tryckeriet på onsdag med min avhandling, så jag ska läsa Eeva-Liisa Manner ordentligt längre fram.

I mellanperioden ska jag fingra på omslaget.


ISBN 9789172475618 här
ISBN 9789173319874 här