Smakbit: När en man faller från himlen

Lesley Nneka Arimahs debutverk När en man faller från himlen utspelar sig i Nigeria och i USA. Jag tror först att det är en kollektivroman, tematiskt ihophållen med oerhört snygga kapitelslut. Inte konstigt, för omslaget är så slående att jag inte läser ordentligt. Jag följer fartränderna och missar ordet NOVELLER.

Min smakbit är från sidan 136:

Medan skymfen pulserade i hennes kind gav hon inte igen och höjde inte handen och slog tillbaka. Hon hade aldrig varit mer medveten om att inget, inte ens maten som närde hennes barn, inte ens hennes värdighet, tillhörde henne. Dickson sänkte handen. Det här var något som han aldrig skulle behöva säga igen.

De tolv novellerna kretsar kring familjerelationer, besvikelse, ekonomiskt och fysiskt våld. Vissa mammor försöker pådyvla sina döttrar traditionella roller. I en novell slår mor och dotter mynt av de amerikanska stämningslagarna och iscensätter olyckor. Kroppen är ett pris individen betalar för sin överlevnad. Men det finns också vishet som förmedlas från äldre generationer och genom berättartraditionen. Några berättelser är science fiction.

Jag tycker om att läsa om Nigeria. Efter Chinua Achebe, Chimamanda Ngozi Adichie och Ayobami Adebayo känns vissa koncept bekanta, och att läsa Arimah är som att återvända till en känd plats. Nigeria har blivit en fast punkt i västerlandets litterära värld. En fin debut från det nya normala.

Fler smakbitar här.


TItel: När en man faller från himlen
Originalets titel: What it means when a man falls from the sky
Författare: Lesley Nneka Arimah
Översättning: Peter Samuelsson, 1964-
ISBN 9789198530155
Publicerad: Stockholm, Nirstedt/litteratur, 2020
Inköpsställe t.ex. här
Rec-ex? nix