Smakbit: Jakobsböckerna

Min bokcirkel skulle läsa Olga Tokarczuks Jakobsböckerna till tre tillfällen, men vi hann bara träffas en gång. Först nu halvvägs börjar läsningen ta fart för mig. Romanens ledargestalt Jakob Frank har i 1700-talets Polen skapat en kommunitet som pragmatiskt navigerar mellan judendom, kristendom och islam, och som behandlar kvinnor och ägande mer jämlikt.

Jag tillhör inte de som väljer pestlitteratur, men nu har pesten ändå kommit i Tokarczuks mastodontroman. Min smakbit är från s.500 av 865 i e-utgåvan av Jakobsböckerna, där vi följer en judisk läkare:

För ännu inte så länge sedan ansågs pesten vara en följd av planeternas olyckliga konstellation på himlavalvet, tänker Asher. Han klär av sig naken och funderar över vad han ska göra med kläderna. Kasta dem? För om de absorberat något av de sjukas dunster skulle dessa i sin tur kunna spridas i hemmet. Och ingenting skulle vara mer fruktansvärt än om han släppte in pesten i sitt eget hem.

och litet längre ner

När han sedan gick från Halickiförstadsgatan över torget såg han hur staden liksom slöt sig i sig själv, fönsterluckorna tillbommade, gatorna öde, oklart om det blir någon marknad över huvud taget; kanske dyker det upp enstaka bönder som ännu inte nåtts av nyheten om pesten. Den som har hälsan och någonstans att ta vägen rädde sig härifrån.

Fler smakbitar här.


ISBN 9789100182717