Biblioterapi 3

Efter att mitt försök att må lite bättre med Barbara Cartland (här) provade jag Vårt enda hem är kärleken av Liselott J Andersson – uppbyggelselitteratur av en frikyrkopastor.

Andersson skriver om kärleksarbete, försoning, fysisk stillhet och god tystnad. Hon bjuder på praktiska råd, genomförbara i pandemitider: «Du som är rastlös och söker en viloplats: Gå runt i ditt hem, i verklig bemärkelse eller i tanken. Stanna till en stund i varje rum.»

Hon nämner boktitlar som Även tystnaden har ett slut och Modet att inget göra.  

Vi har bara att stanna hemma och älska fastän vi inte törs och orkar och fast det gör ont. Jesus hjälper oss. Jag dagdrömmer om paradiset.

Min favoritpassage är när hon citerar en kollegas predikan om ögonblicket då ett brudpar vänder sig om från altaret: «”Det enda man säkert kan veta om dessa två”, sade min kollega, ”är att de kommer att såra varandra.”»

Inledningen till kapitel tre, s.35, citerar poeten Anna Greta Wide (1920-1965 ), som var mer traditionalist än modernist, och är undantaget från den litteraturvetenskapliga marginalisering som drabbade de kvinnliga fyrtiotalslyrikerna, som Elsa Grave, Rut Hillarp och Maria Wine. Hillarp har nyligen nyutgivits av Nirstedts.

Titel: Vårt enda hem är kärleken
Författare: Liselotte J Andersson, 1954-
ISBN 9789173873079
Publicerad: Örebro, Libris, 2013