Maffiakrig av Barkman & Palmkvist – våldets olidliga lätthet

Reportageboken Maffiakrig (Bonniers, 2011) av journalisterna och kriminalreportrarna Tobias Barkman och Joakim Palmkvist skildrar våldets karaktär och omfattning på Malmös gator under ett decennium. Mordet på nestorn och förhandlaren Petar ”Gudfadern” mitt på gågatan 2005 presenteras som startpunkten på en mörkare epok. Med ett persongalleri som en rysk roman och filmiska scener med miljö och rörelse skildras nio mord. Berättelsen pekar mot en nollpunkt där journalisterna träffar gängmedlemmar på ett café. Falluckan öppnas: ingen verkar riktigt veta varför det skjuts.

Boken har fina Malmömiljöer (vår bästa ostbutik!) och en tänkvärd skildring av Rosengård. De flesta morden utspelade sig medan jag bodde utomlands. Boken är skriven före straffskärpningen av olaga vapeninnehav, innan avhopparprogram fanns.

Litterärt och i en interfolierad fotosvit återkommer möten mellan samhällets behandskade famn och det interpersonella våldet när allt är för sent. Räddningstjänstens kvarlämnade arbetsmaterial. En uppställning polisbilar. En munfull efter konstgjord andning när någon drunknat i sitt eget blod.  

I jämförelse med Joakim Palmkvists essäbok Den undre världen (2020) är det mer Bleeding heart liberal över den här. I nordamerikansk forskning har man sett att konservativa har starkare kroppsliga reaktioner på hot och större känslighet för äckel. De upplever dubbeltydiga ansiktsuttryck som mer hotfulla, och har mer hjärnsubstans i ångestcentrum. Liberala, säger forskningen, är öppnare för erfarenhet och är mer benägna att tänka längre. De kan lättare ompröva beslut fattade genom känslomässiga och intuitiva processer. Men kanske bekvämt förbiser lidandet hos brottsoffren? Maffiakrig tar inte syfte på dem.

”Att granska offrens nätverk och kriminella karriärer på väg till slutstationen, blödande på asfalten innanför polisens avspärrningsband, ger sammanhang av andra dimensioner…” skriver Barkman-Palmkvist i inledningen. ”Det ger en bild av den undre världen. Och en bild av en stad.”


Titel: Maffiakrig : nio avrättade män och staden de levde i : ett reportage
Författare: Tobias Barkman & Joakim Palmkvist
ISBN 9789100125400
Publicerad: Stockholm : Bonnier, 2011