Péter Nádas – Egen död

Eftersom jag undviker baksidetexter kom det som en överraskning att Egen död handlar om Péter Nádas upplevelse av en hjärtinfarkt. Han fick hjärtstillestånd och återupplivades efter tre och en halv minut. Reanimerades är ordet han väljer.

Jag har fel jobb för att kunna läsa litterära skildringar av patientupplevelser. Detaljrikedom för tankarna till läkarstudenters reflektionsuppgifter, och det jag har svårast för är nog perspektivskiftet där författare – annars unika, insiktsfulla och fantiserande – skriver utifrån ett för mig oinitierat perspektiv som sällan går till kärnan.

Men Péter Nádas är en stor författare, till och med på dödsbädden. Han stoppar in en storväxt, blonderad sköterska med smetigt läppstift som suger på en gurka medan hon ränner runt på akutmottagningen på jakt efter en galge till hans sidenkavaj. På sidan 76, när han verkligen ligger för döden, ber han dem ringa en vän för att fullfölja hans korrektur. Nádas förstår att skratta åt världen.

När berättaren sedan får hjärtstillestånd delar han med sig i detalj av hur hans kognition förändras. ”Jaget blir nu, tänker jag vidare, vad det tidigare varit utan kroppen, och vad det händanefter skulle bli för evigt okroppsligt”, skriver Nádas. Han beskriver det ramverk tanken berövas genom det jordiska frånfället, och vad som sker när han återinträder i världen. Det är oerhört precist och ungefär lika lättsmält som min essäsamling av Octavio Paz, men tack och lov kortare. Ibland bara någon rad per sida.

En elegant intellektuell beskrivning av dödsprocessen där tanken fortsätter i evighet.

Péter Nádas (1942- ) är en av Ungerns stora författare, en europeisk intellektuell, skolad inte bara inom litteratur utan också kultur och har en bakgrund som fotograf. Han har beskrivits som en samtida Thomas Mann. Nádas genombrott Slutet på en familjeroman återutges i höst på Nirstedts.


Bloggat om Nádas Fotograferingens vackra historia här.

Titel: Egen död
Författare: Péter Nádas, 1942-
Översättning: Ervin Rosenberg, 1935-
ISBN 9789197707473
Publicerad: Malmö, Rámus, 2009
Rec-ex? Nope