Marigold och Rose av Louise Glück

Marigold, ringblomma. Blåsfotingar, kvalster och den afrikanska jättelandsnäckan tillhör dess naturliga plågor. Glücks karaktär baby Marigold har en annan följeslagare: tvillingsystern Rose som förvandlas till en tyrann när hon börjar prata. Rose är sällskaplig, nyfiken, okomplicerad och gillar beröring. Marigold är från första början Författaren med en intensiv längtan. Hon har bara inget språk än.

Bäbisarna försöker få grepp om tiden. Vad betyder ”Det var en gång” som alla sagor börjar med? Marigold drömmer om att skriva en bok. Delaktighet är en viktig förberedelse för vuxenlivet. ”Hur kunde det ta form utan ord? Det visste inte Marigold. Kanske var det en förening av något urgammalt från den ordlösa tiden innan grekiska och sanskrit. Hur som helst hade det henne i sitt grepp.” (L.G., s.50)

Är det humor eller gravitas när en Nobelpristagare i litteratur intresserar sig för babyns deltagande i berättandet?  Det är ett komplext perspektiv på de tidiga åren innan våra minnen ens kan formas. Det märks att en kärleksfull och erfaren förälder har skrivit Marigold och Rose. Läsaren bjuds in till barndomens amnesi och till en känsla av förändring av både vuxenvärlden, egna barndomen och åren som småbarnsförälder.  

Jag tycker om Glücks skildring av den tidiga upplevelsen av längtan. Den mycket unga människans reflektion över sin identitet, hur hon upplever sig själv och föreställer sig att andra gör det. Rollen i familjen och likheten med andra familjemedlemmar. Marigold är pappas barn. Språkleken runt bäbisarnas ettårskalas är också förtjusande.

Jag läser lite ur verket för min sjuåring. Han har svårt att uppfatta namnen, Marigold och Rose. Hade de kunnat översättas? Vem är tänkt publik?

Marigold och Rose är tillägnad Emmy och Lizzy, Glücks tvillingbarnbarn som föddes under pandemin. Det är Glücks första prosaberättelse. Saga eller fabel? Ömsint är det i varje fall när Glück går de små tillmötes snarare än hon söker sitt tidigare, nyfödda jag. Glück ger pennan vidare.


Mer Glück här: Averno, Ararat, Vild iris, Ett byliv .

Titel: Marigold och Rose
Författare: Louise Glück
Översättare: Jonas Brun
ISBN 9789189105508
Publicerad: Rámus Förlag, 2023